Zsír a csatornában? Mi a teendő ilyenkor?

A zsírok a csatornában csúnya problémát jelentenek, és sok kellemetlenséget okozhatnak a vízelvezető rendszer számára. Az eltömődések visszafolyást okozhatnak a csatornában, így ha heves esőzés tapasztalható, vagy ha a mosógép működik, a víz a csatornából bármikor visszafolyhat.

Mit tehet, ha zsír kerül a csatornába?

Az első dolog, amit tennünk kell az, hogy megvizsgáljuk honnan származik a zsír. Minden alkalommal, amikor mosogatást végez serpenyőben és fazékban, vagy olaj alapú termékeket használ a fürdőben vagy a zuhany alatt, kis mennyiségű zsírt önt le a vízelvezető rendszerbe. Amikor a víz elhagyja a rendszert, le kell folynia a csöveken keresztül (ezeket a mosogató alatt láthatja) és a csatornába jut. A lefolyócsövekben és a csatornában hideg víz van, tehát amikor a meleg olaj és zsír eljut a hideg vízhez, megszilárdul. Ez a megszilárdult zsír kemény és olyan erős, mint a habarcs, ha iszappal és törmelékkel keverik össze. Ha az elzáródás elég nagy, akkor néha a hátsó lefolyóban láthatja a zsírt, amely piszkos fehér kőnek tűnik – gyakran kénillatú is.

Számos házi készítésű gyógyszer létezik, amely felhasználható a zsírok lebontásához, beleértve a forrásban lévő vizet, a szódabikarbónára és még egy üveg Colát is. Ez azonban csak akkor működhet, ha részleges eltömődése van, azaz a víz még mindig folyik. A barkács rudak, amelyek a barkácsáruházakban kaphatók, szintén segíthetnek a probléma megszüntetésében, valamint a dugattyú is. Gyakran érdemes kipróbálni ezeket a szakemberek felhívása előtt, mivel a probléma kisebb jelentőségű lehet. Vegyszereket is vásárolhat a zsírok lebontására, ám ezek esetében azt javasoljuk, hogy óvatosan járjon el. Lehet, hogy könnyebb dugulásokkal működnek – például a csapdában – de ha az elzáródás mélyebben vagy kívül található, előfordulhat, hogy ez nem fog működni. Néhány dugulás akár 10 méteres is lehet egy cső alatt, ami azt jelenti, hogy egy üveg zsírtalanító valószínűleg nem fog működni.