WC tartállyal kapcsolatos problémák

A WC-vel kapcsolatban nem csak az jelenthet problémát, ha a WC eldugul, hanem az is, ha a tartállyal valami probléma van. Ha a tartály működésében valamiféle problémát tapasztalunk, az gyakorlatilag a csöpögő csappal egyenértékű, legalábbis körülbelül annyira idegesítő.

A WC tartálynak vannak bizonyos tipikus hibái. Érdemes ezeket nem figyelmen kívül hagyni, mivel a vízszámlánkon láthatjuk a változás jeleit. Ha úgy vesszük észre, hogy a WC tartály lassan, legalábbis érzékelhetően lassabban tölt vissza, abban az esetben egy komoly figyelmeztető jel, hogy baj van. A tartály töltődéséhez három alkatrész tehető felelőssé. A töltőszelep, a víz flexi csöve és a sarokszelep. Gyakran az áll a probléma hátterében, hogy a töltőszelep vizkövesedik vagy rozsdásodik. Ebben az esetben szétszedhetjük a tartályt és megpróbálhatjuk vízkőoldó szerekkel megtisztítani, majd újra összeszerelni. Ha nem ez a gond, akkor valószínűleg a flexi cső vagy a sarokszelep lehet a probléma forrása. Ekkor a cső átöblítése jelenthet megoldást a szelep zárókájának nyitásával és zárásával. Ha a tartály töltődik, azonban szakaszosan, akkor valószínűleg a leeresztő szeleppel lesz gond, azonban ennek a hibának a helyrehozatalához már komolyabb szaktudás szükségeltetik.

Az egyik leggyakoribb probléma, ami azonnal feltűnik az embernek, hogy a WC csészébe folyamatosan áramlik a víz. A legtöbbször a töltőszelep a felelős a hibáért, mivel nem zár rendesen, a víz pedig átfolyik a leeresztő szelepen. Ha sikerül lejjebb állítani az úszókát, akkor rövid időre sikerülhet orvosolni a problémát. A műanyag tartályok nyomógombjáról elmondható, hogy sokkal gyakrabban romlanak el, mint a húzókaros változatok. Az sem kizárt, hogy a nyomógomb eltörik, ebben az esetben sem kell kétségbeesni, mivel szaküzletekben könnyedén beszerezhetünk egy újat a régi helyett.