Vízvezeték és fagy – Amikor egyértelműen nagy a baj

Télen bőven nulla fok alá is csökkenhet a hőmérséklet, ami a vezetékekben lévő víz esetén fagyást jelent. A vízvezeték és a fagy sosem voltak jóban, azonban, ha a vízvezetékben víz is van, akkor kész a baj. Holott egy kis elővigyázatossággal megelőzhető lenne a baj.

A hideg idő beköszöntésével, az emberek többsége gondoskodik autója téliesítéséről, próba fűtést tart, azonban van, amiről mégis elfeledkeznek. Ilyen például a kültéri vizes berendezések víztelenítése. Érdemes megtenni a megfelelő óvintézkedéseket, hisz abban az esetben nyugodtan hátra dőlhet és élvezheti forró italát. Mi történik abban az esetben, ha erről megfeledkezik? Abban az esetben, ha a vezetékben lévő víz megfagy, akkor annak akár csőtörés is lehet a vége. Mi a kültéri vizes berendezéseket említettük, azonban érdemes egy komolyabb esetről is szót ejteni, még pedig, ha a házban egész évben nincs fűtés. Ez általában nyaralók esetén szokott előfordulni. A ház szépen rendbe van téve, ki van takarítva, hogy tavaszig semmi dolga ne legyen vele.

A nyaralóban teljesen le kell engedni a vizet, a csatornákból, vezetékekből el kell távolítani a vizet. Fontos az alapos munka, mivel már a legkisebb megrekedt víz is komoly problémákat okozhat. Azt mindannyian megtanultuk még általános iskolában, hogy a folyadék megfagyás térfogat növekedéssel jár. Egy szóval a vezetékekben maradt víz, a korábban már említett csőtöréssel jár, mivel szétfeszíti a csövek falát. Az elfagyás akár az egész házban megakadályozhatja a vízellátást, rosszabb esetben viszont a vízaknában is szembesülünk a fagy hatásával és befagyasztja a vízórát, amit viszont nem lehet javítani, így kénytelenek leszünk lecserélni. Mindenkit óvnánk attól, hogy házilag akarja kiolvasztani a befagyott csöveket, hiszen nagy valószínűséggel nem lesz jó vége, másrészről sokszor veszélyes módszerekkel próbálkoznak a ház lakói.