A legtöbb esetben sajnos nincs arra lehetőség, hogy az ember maga válassza meg, hogy milyen szennyvízelvezető módszerek legyenek a háza, vagy lakása közelében. Amikor azonban van erre lehetőség, akkor mindenképpen jó, hogyha felkészültek vagyunk ezen a téren, és egyből „jó” választ tudunk adni, hogyha kikérik a véleményünket.

A csatornák alkalmazása

Viharcsatorna

Ilyen eset, amikor például az utcánkban szennyvízelvezetési felújítást végeznek, és kikérik a véleményünket. Hogyha arról kérdeznek bennünket, hogy milyen szennyvízelvezetési módszert és csatornát preferálnánk jobban, akkor biztosan az a kérdés, hogy viharcsatornát, vagy sima csatornahálózatot részesítenénk-e előnyben. Az ilyen helyzetekre a legjobb válasz mindenképpen az, hogy viharcsatornát, több okból is.

Hogy ne menjünk bele ezekbe az unalmas okokba, elég csak egyet említeni közülük, amely viszont mindenkit meggyőz: a viharcsatornák alkalmazása esetében sokkal kevesebb esély van arra, hogy vihar (vagy más természeti hatás) következtében kiöntsenek, és kellemetlen szagot árasszanak, ezért még akkor is megéri emellett dönteni, hogyha egy kicsit költségesebb is a beszereltetése. Sajnálatos módon azonban legtöbbször nem kérik ki a lakók véleményét, és nem áll módjukban beleszólni ezekbe a dolgokba, kivéve, hogyha nekik is pótolniuk kell a szennyvízelvezetésbe. Ez viszont legtöbbször csak a lakótelepeken van így, vagyis a kertvárosnak nevezett területeken, amelyek már önmagukban kis közösséget alkotnak.