A boltokban számos vegyszer vásárolható, melyek igen hatásosak a lefolyó dugulásának elhárításánál, viszont rendkívül károsak a környezetre és némelyik megsértheti a csövek belsejét is. Íme néhány hatékony és természetes anyag, mely segíthet az eltömődésen.

Mivel takarítsuk a lefolyókat?

Lefolyó tisztítása

A lefolyócsövek tisztán tartása és az esetleges dugulások orvosolása könnyedén megoldható a lakásunkban található anyagokkal. Egyik legismertebb és leghatékonyabb módszer, ha bevetjük az ecet és szódabikarbóna keveréket. Kiváló eredmény érhető el. Olyan kémiai folyamatok zajlanak le közben, melyek hatására feloldódik a lerakódott szennyeződés. Hasonlóan hatékony lehet a só, borax és az ecet keveréke is. Tegyünk egy kiskanál boraxot, ugyanennyi sót és valamennyi ecetet a lefolyóba. Hagyjuk egy órán keresztül állni, majd forróvízzel öblítsük le. A boraxnak köszönhetően ezzel a módszerrel a kellemetlen szagok is megszüntethetők.

A forróvíz használata duguláselhárítás közben rendkívül lényeges. A forróvíz kiválóan öblíti le a maradék szennyeződéseket. Emellett a duguláselhárítás utáni hetekben is ajánlott olykor forróvizet önteni a lefolyókba. Legjobb és legegyszerűbb megoldás a duguláselhárításra, ha nem hagyjuk, hogy eltömődjön a lefolyó. Vagyis sokkal egyszerűbb megelőzni a problémát, mint utána helyrehozni. Igyekezzünk a lefolyócsövek tisztántartására és karbantartására.