A duguláselhárítás kész rémálom is lehet, ezért nem mindegy, milyen módszerrel próbálkozunk. A szakemberek szerint érdemes megfontolni a tapasztalt profik tanácsát, akik csak kíméletes házi eszközök bevetését javasolják, ha már megtörtént a baj.

Konyhai eszközök használata, mint a sütőpor, az ecet, a kóla, a szódabikarbóna, régi trükköket juttat eszünkbe, amikor még nagyanyáink próbálkoztak a duguláselhárítással, méghozzá sikerrel! Kisebb probléma esetén beválnak a házi praktikák, csak arra kell figyelni, hogy az erősen maró szereket, mint a kénsav hagyjuk el, nehogy súlyos károk keletkezzenek a csőrendszerben.

A WC pumpa ismert és gyakran használt eszköz a duguláskor.  Szára hosszúsága eltérő lehet; érdemes, a hosszabb változattal próbálkozni.  Ilyenkor javasolják még a felmosó nyelét, melyet erőteljesen meglökve, gyorsan megszüntethető az egyszerűbb elakadás. Legtöbbször a WC papír okozta tömüléseknél alkalmazott technikák ezek, javarészt akkor hasznosíthatók, ha nem az összekötő csöveknél van a probléma.

A fürdőszobában a zuhany és a kézmosó részlegén tapasztalt dugulások leggyakoribb okai a hajszálak. Rendszeres tisztítással megelőzhető lenne, hogy a hajcsomók akadályt képezzenek a lefolyóban, magukhoz vonzva egyéb szennyeződéseket. A csőspirál, kefe és kerti locsolótömlő megoldást jelenthet; helyzettől függően alkalmazható egyik vagy másik módszer. A nyomásképzéssel annyi a gond, hogy túlzott, erőltetett vízbeengedés esetén károsodhatnak a csövek, ezért ajánlott a fokozott óvatosság!