Sokszor nem vagyunk elég figyelmesek, de olyan is előfordulhat, hogy Önhibánkon kívül is olyan hulladékok, tárgyak kerülhetnek a lefolyóba melyek akár komoly következményekkel járhatnak együtt.

Mikre érdemes oda figyelni?

A csatorna egy nem túl bonyolult rendszer, illetve annak működési elve is elég egyszerűnek nevezhető. Viszont, ha már fennakadással kell számolnunk, akkor elmondhatjuk, hogy az bizony igen komoly eset. Hiszen egy nagyon hosszú hálózatról beszélhetünk, amely az egész házon végig vezet. Amennyiben dugulás áll fenn, akkor nem csak a mindennapi teendőinket akadályozhatja meg, de akár a különféle bacilusok elszaporodásának esélye is fennáll. Amely akár az egészségünkre is veszélyt jelenthet. Ma már nagy városokban nagyon komoly ellenőrzés alatt állnak a csatornák, és óva intik a felhasználókat, hogy az oda nem illő dolgokat tartsák távol a vezetékektől. Ugyanis, amennyiben dugulás áll fenn, akkor az sokszor nem csak a saját, de akár a szomszédok mindennapjaira is kihatással is lehet. Főként egy társasház esetén.

Kültéri dugulás

Ma már külön szervezetek dolgoznak azon, hogy a csatornákat maximálisan karbantartsák, illetve a kiderítsék, hogy a különféle oda nem illő szennyeződések honnan kerülnek a vezetékekbe. Amennyiben ez kiderült, akkor akár súlyos bírsággal is illethetik az illetőt. Pl. A főzőolajjal nagyon óvatosan kell bánni, ugyanis ez pont egy olyan anyag, amely számos kellemetlenséget tud okozni. Nem csak dugulást, de akár hosszas idő elteltével a vezetékeket kárára is válhat. Hiszen komoly lerakódások keletkeznek, melyek eltömődést, illetve roncsolódást is idézhetnek a vezetékek belsejében. Majd ezt követően ezek a szennyezett vizek kijuthatnak a talajba is, melyek következményét senkinek sem kell bemutatnunk. Tejhát érdemes oda figyelni saját, illetve a környezetünk szempontjából is, hogy mit öntünk a lefolyóba.