A lefolyók és a konyhai vagy egyéb hulladék találkozása komoly háztartási problémákat vonhat maga után. Azért, hogy ne terheljük vízelvezető csatornáinkat és pénztárcánkat a vízvezeték-szerelő kifizetésével, ügyeljünk arra, hogy mit engedünk a lefolyóba.

Előzzük meg a lefolyó eltömődését!

Lefolyó

Amennyiben nagyobb figyelmet fektetünk lefolyóink karbantartására és hulladéktól való kímélésére, megspórolhatjuk a szakember által végzett duguláselhárítás költségét. Első körben a főzés után maradt olaj és zsír okozhat eltömődést. Az ilyen és ezekhez hasonló anyagok komoly kárt tehetnek a csőrendszerben. A kávézacc is gyakran a dugulást okozó gyanúsítottak listáján szerepel. A kávézókban ez szokott lenni a legnagyobb probléma. Ugyanúgy, mint a zsírok, a zacc is iszapszerűen odatapadhat a csövek belsejére. Eredményül pedig egy jól eldugult lefolyót kapunk. A zacc viszont hasznos is lehet, például komposztáláshoz is felhasználhatjuk, így biztos nem fogjuk a lefolyót etetni vele. Hasonlóan bánhatunk a tojáshéjjal is. Ahelyett, hogy kidobnánk, vagy hagynánk a lefolyóban landolni. Ugyanis a tojáshéj éles és könnyen fennakadhat a lefolyó csőrendszerében.

Egy átlag ember évente rengeteg tésztafélét fogyaszt el. Természetesen főzés vagy mosogatás közben, ha nem vigyázunk ennek a nagy tömegű tésztának valamennyi része eltűnhet a lefolyóban. A tészta a víztől még jobban megdagad, ragadós és puha lesz. Ez miatt komoly dugulás alakulhat ki. A lefolyók és csőrendszerek másik komoly ellensége a krumpli héj. A burgonya héj ugyanúgy, mint a bab és a rizs, nagy mennyiségű keményítőt tartalmaz. Ennek hatására kialakulhat egy sűrű anyag, mely eltömítheti a konyhánk lefolyóját. Újabb bosszúságot okozva számunkra. Ügyeljünk a lefolyók tisztántartására!