Nem számít, hol történik a dugulás igen nagy kellemetlenséget okozhat az ott lakóknak. Szerencsére sok esetben nem kell rögtön szerelőhöz fordulnunk, mivel ismerünk pár jól bevált trükköt és eszköz, amellyel azonnali hatást érhetünk el a problémás területeken.

Dugulás elhárítása csőgörénnyel

Csőgörény

Mielőtt neki kezdenek a probléma megoldásának, rögtön azzal kezdenénk, hogy minden általunk javasolt praktikával alkalmazásának, mindig használjon védőfelszerelést az esetleges fertőzések elkerülése érdekében. Illetve így kisebb az esélye a sérüléseknek is. Ugyanis sosem lehet tudni, hogy milyen szennyeződések vannak felszaporodva a vezetékekben, ahol a dugulás keletkezett. Az egyszerű kézi pumpa minden háztartás alapvető felszerelése kellene, hogy legyen, hiszen legtöbb esetben megoldást nyújthat a kisebb dugulások elhárítása esetén. A kézi pumpa az mellett, hogy egyszerű még könnyen is használható, így nem igényel különösebb szaktudást. Amennyiben nem egy egyszerű dugulással állunk szemben, amely a kispumpával megoldható, akkor komolyabb eszközökhöz kell folyamodnunk. Ez pedig nem más, mint a csőgörény. Szerencsénkre már szinte minden barkács üzletben kapható, akár több méretben is.

A csőgörény használta is ugyanolyan egyszerű, mint az előző eszközé. A könnyebb haladásérdekében és az eredményesebb munkavégzés miatt viszont jobb, ha ketten állunk neki a munkának. A csőgörényt le kell engednünk a problémás lefolyóba, majd mikor már észleljük a dugulás helyét az óramutató járásával megegyezően kezdjük el tekerni a vezetéket, addig még a dugulás végéhez nem érünk. A hatékonyabb eredmény elérése érdekében kifelé is tekerjük a sodronyt, így jobban átlazíthatjuk a dugulást okozó szennyeződést. A csőgörény eltávolítása után bő vízzel mossuk át a vezetékeket, hogy minden felgyülemlett szennyeződést kimossunk a vezetékekből.