Sokak számára már csak a szó hallatán is borsódzik a hátuk, amikor azt mondjuk, hogy dugulás. Bizony igen kellemetlen lehet, amikor a mindennapi teendőinket nem tudjuk elvégezni egy ilyen kellemetlenség miatt.

Hogyan járjunk el?

Sajnos, de be kell ismernünk, hogy legtöbb ilyen probléma abból adódik, hogy figyelmetlenek vagyunk. Annak érdekében, hogy a mosogatónk hosszantartóan tudjon megfelelően működni érdemes pár dologra oda figyelni. Mosogatás közben nagyon fontos, hogy a nagyobb ételmaradékokat távolítsuk el. Továbbá ezen felül veszélyes lehet még a tojáshéj, kávézacc, stb. Tehát ezekre nagyon oda kell figyelnünk, mert nagyon makacs dugulást idézhetnek elő. Ami még nagyon veszélyes és kevesen vannak tisztában vele, hogy a túlzott mosogatószer használata is egy idő után károssá válhat. Mégpedig, ha nem használunk megfelelően meleg vizet a mosogatáshoz, akkor könnyen előfordulhat, hogy a mosogatószerek nem oldódnak fel, csak a vezetékekig jutnak el, majd ott lerakódnak. Nagyon komoly dugulást okozhatnak, melyet könnyedén elkerülhetünk, ha egy kicsit oda figyelünk.

Viszont, ha már bekövetkezett a baj, akkor nem tehetünk mást, mint megpróbáljuk azt elhárítani. Legtöbbszőr ezt saját kezűleg is megoldhatjuk. Nem kell rögtön szerelőhöz fordulnunk. Egyik igen hatásos tisztítószer egy házipraktika, melyet szódabikarbóna és ecet kombinációjával állíthatunk elő. Úgy kell eljárnunk, hogy a lefolyóba helyezzünk jó sok szódabikarbónát, melyet leöntünk ecettel. Ez a két vegyület reakcióba lép és forrni kezdenek. Majd megnövekszik a területük és elhárítsák a dugulást. Amennyiben az ilyen praktikákkal nem jutunk előrébb, akkor jól jöhet a csőgörény alkalmazása. Ez az eszköz több méretben is elérhető, melyet barkácsboltokban szerethetünk be. Könnyedén alkalmazhatóak és igen hatásosak komolyabb dugulásokkal szemben.