Sajnos akaratul ellenére bizony megtörténhet, hogy olyan anyagok kerülnek a lefolyóba, melyek nem tudnak csak úgy feloldódni és idővel komoly problémákat is okozhatnak.

Hogyan járjunk el ellenük?

A lefolyókkal kapcsolatban sosem lehetünk biztosak abban, hogy mikor jelentkezik probléma. De bármikor is történjen, biztos, hogy rosszkor, hiszen ennek nincs jó időpontja. Egy kotyogó lefolyó sosem jelenthet jót. Vannak olyan elakadások, melyekről mi magunk tehetünk, viszont városi vezetékeknél olyannal is számolnunk kell, melynek kialakulásáról nem kifejezetten mi tehetünk. Vagyis a házon belül érdemes arra oda figyelni, hogy a konyhai lefolyó esetén az ételmaradékokat, a fürdőszobában pedig az oda nem illő higiéniai eszközöket, törlőkendőket és más hasonló tárgyakat tartsuk távol a lefolyótól. Ugyanis ezek csak nagyon hosszú idő alatt, vagy egyáltalán nem is tudnak feloldódni.

Viszont, ha nem belső fennakadásról van szó akkor mi okozhatja a problémát? Sokszor találkozhatunk olyan esetekkel, amikor az udvari vezetékeknél jelentkeznek a különféle problémák. Melynek hátterében a legtöbb esetben a fa gyökerek, vagy a különféle kis kavicsok állhatnak, melyek a csatorna beomlásának következményeként kerülhetnek oda. Többek között ezért is szoktuk javallani, hogy a csatorna környékére ne ültessünk fákat, illetve bokrokat, mivel a gyökérzet könnyedén kárt tehet a vezetékekben. Illetve érdemes olyan kialakítást végezni, hogy ha esetlege probléma áll elő, akkor magas nyomású vízzel könnyedén hozzá tudjunk férni. Ugyanis a külső fennakadások esetén ez bizonyul az egyik leghatékonyabb megoldásnak. Tehát mielőtt szerelőt hívnánk érdemes előbb saját kezűleg megpróbálni elhárítani az esetleges problémát. Hiszen a szerelő nem csak költséges, de sokszor akár naphosszakat is várhatunk arra még megérkezik.