Várostól és falvaktól eltérően találkozhatunk olyan részekkel, ahol laposabban fekszik a település, melynek következtében esősebb időszak alkalmával meg-meg áll a víz, illetve a talajvíz is megjelenik a pincékben.

Hogyan védekezzünk ez ellen?

Amikor egy új, vagy esetleg régi építésű ház alatt pince található, akkor a tulajdonos semmiképpen sem örül, ha talajvízzel kell szembenéznie. Ugyanis ezeket a helyiségeket a legtöbb esetben különféle dolgok raktározására szoktuk felhasználni. Melyek funkciója szinte teljesen semmisé válik, ha víz önti el. Erre az eshetőségre bizony fel kell készülnünk, ha az épült nincs megfelelően elszigetelve. A legtöbb estben ezzel a problémával a régi épületeknél találkozhatunk, viszont akár az újépítésű házaknál is előfordulhat. A hiba hátterében a falak anyaga, a padló szerkezete, illetve a kedvezőtlen talaj viszonyok állhatnak. Ám a legfőbb problémának mégis csak azt mondhatjuk, hogy elégtelen a talajvíz elleni szigetelés, illetve a alagcsövezetés hiánya is nagyban hozzájárulhat ennek a problémának az előállásához.

A talajvíz megjelenésének oka attól is függhet, hogy a talaj milyen rétegeződéssel rendelkezik. Illetve, hogy a víz milyen mennyiségben, és milyen formában van jelen az adott területen. A helyzeten még ronthat az opció, amikor egy építkezési terület helyszínén több féle talajjal kell szembenéznünk. Az építkezés szempontjából az bizonyul a legjobb megoldásnak, ha szemcsés, vagy kevésbé kötött talajon fekszik. Ilyen lehet a homok vagy a murva. Ugyanis ezek a nem kötött talajok a nedvességet nem kötik meg, hanem könnyedén elszivároghat belőlük. Így az épületet a nedvesség csak kevés ideig fogja érinteni, amely nem tud kárt tenni benne. Olyan helyeken, ahol a pince a víznyomás alá kerül, ott számolnunk kell azzal, hogy kisebb víznyomás fog keletkezni. Minden esetben forduljunk szakértőhöz.