A szennyvíz-csatorna a vízvezetékrendszer egyik legfontosabb része. Mivel nincs szem előtt, ezért sokszor megfeledkezünk karbantartásáról és takarításáról.

A szennyvíz-csatorna eltömődése

Szennyvízelvezető csatorna

A szennyvíz csövek tisztítása komolyabb feladat, mint a kisebb lefolyók esetében. Először meg kell találni azt a pontot, ahol hozzáférhetünk a csőhöz, illetve elérjük a dugulást okozó szennyeződést. Amennyiben ez sikerült, bevethetjük a lefolyótisztító spirált. A szennyvíz-csatorna dugulásánál az a probléma, hogy a dugulások komoly gondot okoznak, mivel nagyok és nehezen oldhatók. Gyakran megesik, hogy a csőgörény nem tud megbirkózni a beragadt szennyeződésekkel. Ilyen esetben mindképp célszerű duguláselhárító szakembert hívni. Ha az adott szakember úgy kínál megoldást, hogy ahhoz szét kell verni a falat, ajánlott egy másik szakvéleményt is meghallgatni.

Az esetek többségében a kert felásása elkerülhetetlen kellemetlenség, ha azt szeretnénk, hogy a szennyvíz-csatorna dugulása megszűnjön. A csatorna elzáródásának több oka lehet. Megtörténhet a föld alatti csövek sérülése miatt létrejött eltömődés. A leggyakoribb probléma viszont a lefolyókba került tárgyak vagy szennyeződések felgyülemlése. Ezek a baleset gyakran leállíthatják az egész csatornarendszert. Vigyázzunk, hogy miket juttatunk a csövekbe és időnként fordítsunk időt a karbantartásra és tisztításra, hogy a jövőben elkerülhessük a komolyabb károkat és kiadásokat.