A mosdók eltömődésének elhárítása kényes feladat. Mit tegyünk akkor, ha már nem segít sem a forróvíz, sem a szódabikarbóna, ecet keverék?

Használjunk lefolyótisztító pumpát!

A mosdók lefolyójának kidugítására az egyik legjobb módszer a pumpa használata. A pumpa általában a nyélből és a gumi fejből áll. Vásárlásnál igyekezzünk olyan pumpát választani, mely megfelelően illeszkedni fog a lefolyó nyílására. A pumpa hatékonyságának lényege, hogy vákuumot képzünk a gumifej lenyomásával és ezzel megmozgatjuk a lefolyócsőben megragadt szennyeződést, mely a dugulást okozza. A pumpa használata nem igényel szaktudást. Egyszerűen csak illesszük a lefolyónyílásra. Töltsünk annyi vizet a mosdóba, hogy a fej peremét ellepje a víz. Ezután szorítsuk a gumit a nyíláshoz, képezzünk vákuumot és végezzünk fel-le mozgásokat. Ezzel megindíthatjuk az eltömődést. Ismételjük meg a mozdulatot 5 vagy 6 alkalommal, ezután bizonyosodjunk meg afelől, hogy sikerült-e megszüntetni a dugulást.

Amennyiben igen, öntsünk forróvizet a lefolyóba, hogy a visszamaradt szennyeződések is eltűnjenek. Ha a próbálkozás sikertelen volt, akkor ismételjük meg még néhány alkalommal a mozdulatsort. Megtörténhet, hogy így sem sikerül elérni a várt eredményt. Ekkor próbálkozhatunk lefolyótisztító spirállal is. Amennyiben annyira komoly dugulással állunk szemben, hogy sehogy sem sikerül megoldanunk a problémát, akkor keressünk fel egy megbízható duguláselhárító szakembert. Mosdóinkat pedig ezután igyekezzünk megfelelően tisztán tartani, illetve a csőrendszer karbantartásáról se feledkezzünk meg.