Az otthonunkban jelentkező dugulás igen kellemetlen, attól függően, hogy az hol jelentkezik. Szerencsére a legtöbb esetben nem kell rögtön szerelőhöz fordulnunk, mivel számos olyan praktika áll a rendelkezésünkre, melyekkel azonnali hatást érhetünk el a problémás területeken.

Mikor forduljunk szerelőhöz?

Csatornatisztító szakember

Amennyiben dugulással állunk szemben, akkor a legjobb, ha legelőször megpróbáljuk azokat saját kezűleg eltávolítani. Ugyanis ezekre az esetekre nagyon sok trükköt, illetve praktikát ismerünk. Többek között ilyen az egyszerű kézi pumpa is, amely minden háztartás alapvető felszerelése kellene, hogy legyen, mivel a legtöbb probléma esetén megoldást nyújthat a kisebb dugulások orvoslására. Ezen felül el kell még mondani, hogy a kézi pumpa egy olyan segédeszköz, melyet nagyon könnyű használni, viszont sokszor nagy eredményeket érhetünk el általa. Egyszerű és könnyű, nem igényel szaktudást. Ez a kispumpa a vákuum segítségével fejti ki a hatását és így mozdítja el a dugulást okozó szennyeződéseket a helyükről. Abban az esetben, ha a kézi pumpa nem nyújtott kellő segítséget, akkor jöhet a csőgörény, amely már komolyabb eszköznek bizonyul.

A csőgörény használta is épp olyan egyszerű, mint az kézi pumpáé. Viszont a könnyebb haladás és eredményesebb munka érdekében jobb, ha ketten fognak hozzá a dugulás elhárításhoz. Nincs más teendőnk, mint a csőgörényt leengedni a lefolyóba, majd mikor már észleljük, hogy elértük a dugulás helyét, akkor az óramutató járásával megegyezően kezdjük el tekerni még annak a végéhez nem érünk. Amennyiben már minden praktika bevetése után sem értünk el komolyabb eredményt, akkor az azt jelenti, hogy bizony komolyabb erőkre, vagyis szakember lesz szükségünk. Éves szinten legalább egyszer erre kerítsünk sort, hogy szakembert hívunk, ugyanis így nagy eséllyel elkerülhetjük a komolyabb fennakadásokat.