Sokszor hiába fordítunk kellő figyelmet az otthonunkban lévő lefolyókra, az akaratunkon kívül is megtörténhet, hogy valamilyen meghibásodással kell szembenéznünk. Melyek következhetnek abból, hogy a fővezetékek már régiek, elhasználódtak vagy az is megtörténhet, hogy valamiféle külső ráhatás tett bennük kárt.

Mikre kell oda figyelnünk?

Szennyvízcsatorna

Amennyiben megrepedt csatornával, vagy vezetékekkel állunk szemben az nagyon súlyos és költséges problémát jelenthet számunkra. Az otthonunkhoz csatlakozó fő vezetékekre kihatással lehetnek a fa gyökerek, a talajmozgás, a korrózió, vagy éppen a talajmenti fagyok is. Amennyiben ezek a vezetékek meghibásodnak, akkor azok a lakásunkban található vezetékekre is kihatással lehetnek, illetve a lakásunkban is nagy kárt okozhatnak. Ugyanis, ha egy megrepedt, vagy teljesen összeomlott vezetékkel állunk szemben, akkor annak könnyen az lehet a következménye, hogy kellemetlen szagokat és nedves foltok jelentkezhetnek az otthonunkban, nem beszélve a megrepedezett falakról vagy a padlóról, az udvaron jelentkező besüllyedt lyukakról, vagy a lakásunkba visszaáramló szennyvízről.

A legtöbb esetben a megrepedt csövek szemmel láthatóan csak huzamosabb idő után nyilvánulnak meg, vagy az is előfordulhat, hogy csak szakember tudja felismerni a problémát. Ám, ha valami gyanúsat észlelünk, akkor abban az esetben az bizonyul a legjobb megoldásnak, ha minél előbb szakemberhez fordulunk, hiszen az idő húzásával csak rosszabbodhat a helyzet. Az a súlyos probléma, hogy vissza áramlik a szennyvíz a lakásba a legtöbbször abban az esetben léphet fel, ha már eltömődtem a fő vezetékek és nem tudják elnyelni a kiáramló vizet. Ezt a kellemetlenséget a legrövidebb időn belül meg kell oldanunk, hiszen ha nem járunk el megfelelően, akkor könnyedén le is betegedhetünk a bűzős gázok, és az elszaporodó szennyeződésektől.