A szennyvíz elvezető megtervezése és pontos kialakítása nagyon fontos egy ház esetén, hiszen, ha elrontjuk, akkor az egész életünket befolyásolhatja. Ugyanis egy rossz szennyvízcsatorna kiépítése nem képes kellően elvezetni a házban felgyülemlett szennyvizet, ez pedig nagyon sok kellemetlen következménnyel járhat.

Miért kell erre nagyon oda figyelnünk?

Csatornaszag

A szennyvízcsatorna lejtése és annak megfelelő kiépítése alkalmával számos dolgot kell, hogy figyelembe vegyünk, hogy azok hosszas idő elteltével is praktikusnak bizonyuljanak. Amikor a saját házunkat tervezzünk érdemes nagyon oda figyeljünk arra, hogy minden megfelelően működjön, illetve realitásnak is megfeleljen. Ugyanis már sokszor találkozhatunk olyan élethelyzetekkel, hogy ami szép az cseppet sem bizonyult praktikusnak. Pont ilyen a szennyvízelvezetés is. Az egyik legfontosabb szempont ezzel kapcsolatban, hogy a házból kivezető fővezetéknek megfelelő lejtést biztosítsunk, hiszen csak így tud kellően eltávozni a vezetékből a piszkos víz. Többek között ez azért is fontos, ugyanis ha nincs meg a megfelelő lejtése, akkor a szennyvíz mindig megáll majd a vezetékekben, melynek az lesz a következménye, hogy irgalmatlan bűz járja majd át a házat.

Arról nem is beszélve, hogy a veszélyes kórokozók, illetve a bacilusok, nagyon könnyen elszaporodhatnak, ilyen esetekben. Továbbá arra is nagyon fontos oda figyelni, hogy az elvezető hol és milyen mélyen kerül bele a földbe. Sokszor nem vettünk rá kellő figyelmet, hiszen úgysem fog látszódni. Ám ez cseppet sem ilyen egyszerű, hiszen érdemes pontosan kijelölni annak az útját. Amennyiben nem egy kijelölt úton vezetjük ki a házból szennyvizet, akkor az évek múlásával könnyedén előfordulhat, hogy elfeledjük, annak pontos helyét, nem is beszélve arról, ha tulajdonos válás történik. Ezért is érdemes egy pontos feljegyzést készíteni a szennyvíz elvezetés útjáról.