Gyakran találkozhatunk olyan háztartásokkal, főként azok, akik lakásban laknak, hogy nem tudnak mit kezdeni az ételmaradékokkal, illetve a főzés által fennmaradt olajjal.

Hogyan járjunk el?

A lefolyó egy olyan bűvös hely, amely sokszor és hosszan nagyon sok mindent elnyel, ám sosem lehet tudni, hogy mikor jön el az a pont, amikor eldugul. Egy ilyen jellegű probléma mindig rosszkor jön és sosem lehetünk kellően felkészülve rá. Az mellett, hogy problémás a megoldása, megakadályozhat bennünket a mindennapi teendőinkben, illve még akár a különféle kórokozók elszaporodásával is együtt járhat. Annak érdekében, hogy az ilyen kellemetlenségeket elkerüljük, érdemes szem előtt tartanunk pár dolgot. A konyhai lefolyó az egyik legmocskosabb hely az egész lakás területén, melyre érdemes kicsit nagyobb figyelmet fordítani. Amennyiben azt szeretnénk, hogy hosszú életű legyen, és gond mentesen tudjuk használni, akkor mindenképp akadályozzuk meg, hogy a különféle ételmaradékok a lefolyóban kössenek ki.

Vannak olyan dolgok melyeket szigorúan távol kell tartani a lefolyótól, mivel hossztávon nagyon komoly lerakódásokat okozhatnak. Ilyen lehet a kávézacc, a tojáshéj, és a különféle olajok, zsírok. Ezek azok a dolgok, melyek hosszú idő elteltével sem tudnak megfelelően feloldódni, és csak szaporodnak addig ameddig teljesen el nem zárják a lefolyót. A legjobb, amit tehetünk, hogy az efféle hulladékot külön gyűjtjük, majd az erre kijelölt kukába dobjuk. Mivel ezeket a szennyeződéseket a legerősebb tisztítószerek is igen nehezen távolítják el, arról nem beszélve, ha túl gyakran alkalmazzuk őket, akkor vagy azok is további lerakódást idézhetnek elő, mivel nem oldódnak fel megfelelően, vagy akár a csövek megrongálását is előidézhetik. Ezért sokkal ésszerűbb, ha előre gondolkodunk, mintsem később szeretnénk megoldani a fennálló problémát.