A kültéri dugulás épp olyan gyakran előfordulhat, mint a beltéri csak sok esetben később vesszük észre, mint az utóbbit. Sokszor rá sem gondolunk, hogy a házunkban felszaporodó bűz vagy a kortyogó hangokért a kültéri dugulás lehet a felelős.

Mitől alakulhat ki kültéri dugulás?

Csatornák gyökértelenítése

A legtöbb esetben a kültéri lefolyó eldugulásának hátterében a falevelek, törmelékek vagy a zsíros lerakodás állhatnak, melyek hosszas idő alatt gyülemlettek fel. A kültéri lefolyó eldugulása ugyanolyan gyakori probléma lehet, mint a háztartáson belüli dugulás, csak sok esetben nagyobb problémát jelent. Ám leggyakrabban mégsem ezek okozzák a dugulás, illetve a fennálló problémát, hanem legtöbbször a fagyökerek által szétfeszített vezetékek jelentik a kellemetlenséget. Ugyanis ez által berakodhatnak törmelékekkel, kavicsokkal vagy egyszerűen visszafelé kezd el folyni a szennyvíz az otthonunkba. Az ilyen esetekben gyors megoldáshoz kell viszonyulnunk, mivel a saját és az otthonunk higiéniája forog veszélyben. A szakemberek általában ezért hívják fel a figyelmünket arra, hogy a vezetékek közelébe ne ültessünk fákat vagy bokrokat, hiszen az idő múlásával problémát jelenthetnek.

Amennyiben tudjuk, hogy hol találhatóak a fővezetékek, akkor az effajta kültéri dugulást gyorsan és egyszerűen akár saját magunk is orvosolhatjuk, szakemberek segítsége nélkül. Az eldugult csöveket csak egyszerű magasnyomású vízsugárral kell átmosnunk, hogy elhárítsuk az fennálló akadályt. A csatornánk egészséges működése érdekében 2-3 évente érdemes a vezetékek közelében található fákat vagy bokrokat győkérteleníteni. A kültéri és beltéri dugulást is megelőzhetjük azzal, ha odafigyelünk arra, hogy csakis olyan dolgok kerülnek a lefolyóba melyek könnyedén feloldódnak és nem okoznak dugulást, lerakódást, mint pl. zsíros ételmaradékok, nedves törlőkendők, stb.