Mindannyian tudjuk, hogy mennyire idegesítő, amikor nem folyik le rendesen a víz a lefolyón egy zuhanyzás, mosogatás után. Ez sajnos egy olyan dolog, ami gyakran előfordulhat minden háztartásban.

Hogyan is használjuk a szódabikarbónát?

Szódabikarbona

A konyhai lefolyóban a zsír, az olaj, az ételmaradékok felelősek általában a lefolyó eldugulásáért. Napjainkban egyre inkább előtérbe kerülnek a nagymamáink által is használt, környezetbarát megoldások, amelyek sok esetben pontosan ugyanannyira hatékonyak, mint a boltokban található drága vegyszerek. Nem kell azonban megijedni a dologtól, ugyanis számos olyan házi módszer van, ami segíthet a probléma megoldásában. Az első és talán legismertebb a szódabikarbóna használata.  Egy rendkívül hasznos szerről van szó, amit használhatunk vízkő ellen és a ruhák fehérítésére is. A lefolyócsövek karbantartásánál az egyik leghasznosabb szer, arról nem is beszélve, hogy segít a dugulás elhárításában is. Mindenki számára ajánlott a házi módszerek kipróbálása, ugyanis nagyon hasznosak, költséghatékonyak és környezetbarátok is.

Hogyha tehát el van dugulva a konyhai lefolyó, akkor keverjünk el öt evőkanál szódabikarbónát két liter vízben és ezt a keveréket forraljuk fel majd azonnal öntsük a lefolyóba, közvetlenül. Ezzel általában fel lehet oldani a lefolyócsőben lévő lerakódásokat. Ezt a műveletet érdemes havonta egyszer elvégezni, még akkor is ha a lefolyókkal látszólag semmi gond nincs. Sokan hallottak már az ecet és szódabikarbóna keverékéről is, ugyanis ez talán a legjobb párosítás duguláselhárítás esetén. Öntsünk egy fél pohár szódabikarbónát a lefolyóba majd egy pohár ecetet. Miután már nem habzik, akkor öblítsük le forró vízzel a lefolyót. Hogyha ezzel megvagyunk, akkor várjunk néhány percet, majd nagy erővel engedjünk rá hideg vizet. Ezeket a módszereket ha tehetjük alkalmazzuk, amikor eldugul a konyhai, fürdőszobai lefolyó a lakásban.