Vannak olyan problémák a lakásban, amelyek időről-időre felüthetik a fejüket, s megoldásukhoz nem mindig elegendőek a házilagos módszerek. Tipikusan ilyen a dugulás, mely a konyhában, a fürdőszobában, vagy esetleg a toalettben szokott előfordulni.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy általában a lakók szokásai okozzák a bajt, s csak ritkán fordul elő, hogy a rendszer természetes elzsírosodása miatt alakulnak ki makacs dugulások. Az is elmondható, hogy rendszerint a szükségesnél sokkal több tusfürdőt, mosószert, mosogatószert használunk, melyek habja, illetve apró szemcséi lerakódnak a csövek falán, s egyfajta melegágyat képeznek a további szennyeződéseknek.

A szőrszálak, a hajmosás során a lefolyóba került hajszálak éppen úgy hozzájárulnak a dugulások kialakulásához, mint a konyhai lefolyóba belekerülő ételmaradékok és a zsír. Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet arra, hogy a toalettben ne húzzunk le oda nem illő higiéniai termékeket, és a használt macskaalomnak is inkább van a helye a kukában. Végül, de nem utolsó sorban mindenképpen említést érdemel a megelőzés, amellyel elejét vehetjük a dugulásoknak. Ha időnként forró vizet öntünk a lefolyóba, vagy valamilyen duguláselhárító vegyi anyagot, már ezzel sokat tettünk a kívánt cél érdekében.