A legtöbben úgy vélekednek, hogy minél több vegyszer használunk annál tisztább lesz az otthonunk, viszont nem árt tisztában lenni, hogy milyen káros hatásokkal járhatnak együtt.

Fontos tudnivalók!

Ma már a boltok polcai mind roskadoznak a különféle tisztítószerektől. Ám lényében mind ugyanarra épül. A legtöbbjében nagyon komoly vegyi anyagok találhatóak meg, melyek szétmarják a vezetékekben található lerakódásokat. Leginkább úgy működnek, hogy reakcióba lépnek, majd hő és gáz termelésével távolítják el a dugulást. Ezek a gázok nagyon szúrós szagúak így legjobb, ha mindig nyitott ablaknál és védőfelszerelésben alkalmazzuk őket. Ugyanis a bennük megtalálható lúg, bőrrel érintkezve nagyon komoly égési sérüléseket okozhat. Viszont felmerül a kérdés, ha az emberi bőrre ilyen veszélyes, akkor mit művelhet a vezetékekkel? Bizony ez elgondolkodtató. Vagyis, ha túl sok vegyszert alkalmazzunk, akkor előbb utóbb annak az lehet a következménye, hogy megroncsolják a vezetékeket. Akkor merül fel a kérdés, hogy mit is tehetünk? Ma már nagyon sok házipraktikát ismerünk, illetve természetes tisztítószert, melyek nem rongálják meg a vezetékeket. Egyik nagyon hatásos páros a citrom és a szódabikarbóna. Melyek nem csak megtisztítják a vezetékeket a felgyülemlett szennyeződésektől, de még fertőtlenítő hatással is rendelkeznek. Továbbá a citrom friss illatot áraszt.

A másik házipraktika szintén tartalmazz szódabikarbónát csak éppen ecettel vegyítjük. Ezt a kombinációt komolyabb szennyeződések esetén nyugodtan alkalmazhatjuk, ugyanis nagyon hatásosnak bizonyul. Nincs más teendőnk, mint a lefolyóba önteni egy jó adag szódabikarbónát, majd ezt követően kb. 2-3 dcl ecetét. Ez a két vegyület reakcióba lép, majd forrni kezdenek. Ennek hatására megnövekszik a térfogatuk és letakarítják a vezetékekről a lerakódásokat. Majd ezt követően jó bőven öblítsük át forróvízzel és már kész is a tiszta lefolyó.