Ma megvitatjuk, hogy mi történik, amikor lehúzzuk a WC-t. Tudjuk, hogy ez nem különösebben kellemes folyamat, de ezt csak nagyon kevés ember érti meg, ezért érdemes beszélni róla.

Ha lehúzzuk a WC-t

Egy átlag ember biztosan nem gondolkodik azon, hogy hova kerül a szennyvizünk, emellett pedig nyilván arra sem gondolunk, hogy mi történik, amikor lehúzzuk a WC-t a használat után. Magyarország szennyvíz feldolgozó vállalatainak fontos feladata az ország szennyvizének hatékony eltávolítása és kezelése. Amikor lehúzzuk a WC-t, a szennyvíz hosszú utat tesz meg a csatornákban, áthaladva egy sor kezelési szakaszon, mielőtt biztonságosan visszatérne a környezetbe. A folyamat első lépése a WC lehúzása. Ilyenkor a szennyvíz a főcsatornába áramlik, amely általában az út alatt található nagy csővezeték. Ezután áthalad a csöveken, amelyek általában egyre nagyobbak lesznek amikor csatlakoznak és a szennyvíz a következő szakaszba kerül. A következő szakasz során a szennyvíz szűrése és a nagy hulladékok eltávolítása következik, ideértve a kozmetikumok maradványait, a faleveleket, a rongydarabokat, a nedves törlőket és még sok mást, mivel ezek nem biológiailag lebonthatók.

Ez a folyamat magában foglalja a homok és kőszemcsék finomítását is, amelyet eltávolítanak és a hulladéklerakókhoz küldnek. Az összes törmelék eltávolítása érdekében a szennyvíztisztító folyadékot átvezetik egy nagy szitán. Minden olyan dolog, amelyet nem kellett volna leengedni a csatornába, beletartozik ebbe a szűrési folyamatba. A következő fázist telepítési szakasznak nevezzük, amelynek során a szennyvíz nagy tartályokba kerül a folyadékok és a szilárd anyagok elválasztására. Ebben a szakaszban a kaparók nagyon lassan mozognak a tartályokban, és az összegyűjtött iszapot a közepén lévő kimeneti nyílásba tolják, ahol azt el lehet távolítani és műtrágyaként felhasználni, komposztálni vagy anaerob emésztő tartályokba küldeni, hogy metánt hozzanak létre belőle az erőművekhez.