A háztartásban a szanitereket napi rendszerességgel használjuk, és fontosságuk valójában csak akkor szokott feltűnni, ha valamilyen oknál fogva nem funkcionálnak megfelelően. A dugulások nem kímélik sem a konyhát, sem a fürdőt vagy a toalettet, s ha bekövetkezett a baj, akkor természetes, hogy mihamarabbi megoldásra van szükség.

Elsőként mindenképpen érdemes megpróbálkozni a pumpálással, ez ugyanis sok esetben segít. Ha hatékonyabbak szeretnénk lenni, akkor duguláselhárító vegyi anyagot is önthetünk a lefolyóba, de ha ismételt pumpálásra kerülne sor, akkor célszerű óvatosnak lenni, nehogy a maró hatású vegyszer a bőrre, vagy a szembe kerüljön.

Előfordulhat, hogy ideig-óráig megoldást kínálnak a duguláselhárításban használatos anyagok, vagy a házilagosan bevált ecet, szódabikarbóna, bórax nyújt némi enyhülést, de könnyen lehet, hogy a dugulás néhány nap múlva visszatér. Ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni, aki hozzáértésének, tapasztalatának és profi felszerelésének köszönhetőn gyorsan a probléma végére jár. A hatékony duguláselhárítás érdekében nélkülözhetetlen a kamerás cső-és csatornavizsgálat, mellyel a teljes rendszer egyszerűen feltérképezhető.