Mi került a lefolyóba? – Őszinteség a szerelővel

Furcsának tűnhet, hogy erről írni kell, azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan úgy érzik magukat a szerelő előtt, mint egy kis gyerek, aki rossz fát tett a tűzre és nem mondják el, ha esetleg nem odavaló dolog is került a lefolyóba. Pedig így mindenkinek jóval egyszerűbb lenne.

Amikor kiérkezik a szerelő, általában elhangzik a kérdés, hogy került-e valami nem odavaló a lefolyóba vagy tudja-e mi okozta a dugulást. Sajnos, sokszor a válasz nem, abban az esetben is, ha az illető pontosan tudja mi került oda. Az eset akkor igazán kínos, amikor előkerül a dugulást okozó tárgy. Igazán kellemetlen, amikor a szakember rájön az eltitkolt információra, különösen úgy, hogy a számára fontos, feltett kérdésekre a válasz nemleges volt. Éppen ezért érdemes inkább őszintének lenni. A tapasztalatok és az évek megtanították a szerelőket, hogy a határozott nemleges választ arra a kérdésre, hogy került-e valami nem odavaló a lefolyóba, lehetőleg fenntartásokkal kezeljék. Az is lényeges kérdés, hogy próbálkozott-e valamiképp megszűntetni a dugulást.

Lényegtelen kérdésnek tűnhet, ugyanakkor a tisztítószerek miatt nagyon is fontos. Sajnos vannak olyan tisztítószerek, amik kis túlzással még nagyobb kárt tesznek, mint amennyi hasznot, hiszen a dugulást nem, hogy feloldanák, hanem inkább úgy mondd megkötnek mögötte. Ez azért jelent nagy problémát, mert gyakran csak a bontás vagy a szakaszos csőcsere jelenthet megoldást. Higgye el, ha őszintén megosztja a szükséges információkat a szerelővel, akkor nem csak a szerelő dolgát könnyíti meg, de maga a szerelés is olcsóbb lehet és jóval rövidebb ideig is tarthat. Elvégre dupla munka, dupla pénz, ezzel pedig nem érdemes játszani, mindenki jobban jár az őszinteséggel!