Mennyire befolyásolja a kemény víz a csatornarendszert?

A kemény víz több pénzbe kerül, és gyakran meghosszabbítja a takarítási időt is, de sajnos ezen felül súlyos károkat okozhat a készülékekben, a vízvezeték-rendszerben, a csatornarendszerben és a kazánban is.

Egyre több a hibás készülék a kemény víz miatt

Sajnos a Magyarországon élők gyakran tapasztalják a készülék meghibásodásait és a lefolyó-problémákat, amikor kemény vizet használnak. A kemény víz természetes formájú víz, amelyet semmilyen kémiai folyamatnak nem vetettek alá. Ez a víz legtermészetesebb formája amely létezik, és ez esik a legközelebb a tényleges esővízhez. Mielőtt a víz eléri a csapokat, áthalad a földön, ahol kövek és ásványi lerakódások kiszűrik. Ez az, ami megnehezíti a vizet. Sajnos a Magyarországon lévő éghajlat és az ország tája miatt a kemény víz igen elterjedt, és ez a vízkő felhalmozódásához vezethet, ami károkat okozhat a vízvezeték- és a csatorna rendszerekben is. Az egyik legegyszerűbb módja annak megállapítására, hogy kemény vizet használ-e, ha megvizsgálja, mennyi habot termel a szappan, amikor kezet mos. Ha kemény víz van jelen, akkor különösen nehéz lesz a habzás a szappan használat során.

Akkor is megtudhatja, hogy kemény víz folyik a csapból, ha kádját vagy zuhanyzófejét nézi meg. A kemény víz fehéres ásványt hagy minden felületen, így megcsúnyítja és megrongálja a készülékeket. A vízkő magnéziumból és kalciumból áll, amelyek beépülnek a csövekbe, és idővel dugulást okoznak azokban, azonban a vízlágyítók használata csökkentheti a kemény vizet. Sajnos a kemény víz pikkelyes lerakódásokat hagyhat a vízvezeték-szerelvényeken és a csövekben, amelyek idővel felhalmozódhatnak, eltömődéseket és korróziót is okozva. A vízlágyító rendszerek használatával a kemény víz hatásainak csökkentésével minimalizálható a vízkő és ásványi lerakódások kialakulása, csökkenthető az eltömődések és korróziók kockázata, meghosszabbítva ezzel a vízvezeték- és csatornarendszer élettartamát is.