Bizonyára mindenki találkozott már olyan kellemetlen problémával, amikor az otthonában található lefolyók nem működtek megfelelően. Ez igen bosszantó tud lenni, hiszen a mindennapi teendőinkben tud megakadályozni bennünket.

Mit tehetünk?

Sokan rögtön szerelőt hívnak, ám el kell, hogy mondjuk, hogy ez nem bizonyul a legjobb megoldásnak. Hiszen a szerelőkre gyakran akár naphosszakat is várnunk kell, nem beszélve arról, hogy igen költséges megoldásnak bizonyulnak. Gyakran találkozhatunk egy egyszerű lefolyó elzáródással, amely annak lehet a következménye, hogy rég tisztítottuk ki. Az ez ilyen problémákat a legjobb, ha mi magunk saját kezűleg próbáljuk meg megoldani. Számos barkácsboltban kaphatunk különféle szerszámokat, melyek segítséget nyújthatnak illetve olyan házi praktikákat is bevethetünk, melyek garantálta eredményt biztosítanak. Sajnos kevesen vannak tisztában azzal, hogy olykor az alkalmazott tisztítószerek okozzák a legnagyobb problémát. Ugyanis vagy nem a megfelelő helyen alkalmazzuk, vagy nem az előírásoknak megfelelően járunk el, illetve az is igen gyakori probléma ként szokott felállni, hogy túlzásba visszük a használatukat.

Amennyiben gyorsan és egyszerűen szeretnénk megszabadulni a fennálló problémától, akkor első próbálkozásra vessük be a kis kézi pumpát. Ezt ajánlott úgy alkalmazni, hogy a problémás területet tele engedjük vízzel, majd egymás után elkezdjük pumpálni. Nagyobb fennakadások esetén a csőgörény is jó választásnak bizonyul, melynek használata szintén nagyon egyszerű. Viszont vannak még olyan filléres megoldások, mint pl. a szódabikarbóna és a citrom, vagy az ecet párosa. Elegendő csak annyit tennünk jó a lefolyóba szórjunk jó bőven szódabikarbónát, erre öntsünk ecetet vagy citromot, melynek következményeként reakcióba lépnek és forrni kezdenek. Majd jó bőven öblítsük át forró vízzel.