A környezetbarát lefolyótisztítás legjobb módja a sűrített levegős lefolyótisztítás. Ez a módszer azért nagyon jó, mert elsősorban környezetbarát, és a közvetlen környezetben, a lefolyóban sem tesz kárt. Könnyen kezelhető, és káros anyagok bevitele nélkül szüntethető meg a dugulás.

Háromfajta változatban kapható a boltokban: létezik spray, aeroszolos formátumban, és a jól használható pumpálható változatban. Használata könnyű, csak a lefolyó felé kell a fejet lenyomva tartani, és az alját nyomni a flakonnak, túlnyomás keletkezik a lefolyó csőben, és kiviszi a dugulást. A pumpa használata talán a legegyszerűbb, csak ki kell pumpálni a dugulást a csőből. A túlnyomással a tisztított csatornában nem teszünk kárt, mégis óvatosnak kell lennünk a használatakor, főleg ha előtte vegyszereket is használtunk.

Előnye, hogy nem kerül káros anyag vele a rendszerbe. Tiszta, egyszerű, sűrített levegővel tisztítja a lefolyót, bármilyen anyagú vezetékben alkalmazható, nem okoz benne kárt, nem keletkezik sav, ami kifröccsenhetne, vagy lúg, ami károsodást okozhatna. Viszont nem okoz végleges megoldást, mert a lefolyót nem lehet vele teljes keresztmetszetben tisztítani. Ha vegyszerrel volt előtte a lefolyó kezelve, akkor lúgos, savas elegyet fröccsenthet ránk. A rosszul összeillesztett vezetéket a falban is szétviheti. Ezzel súlyos anyagi károkat okozva önmagunknak. Határozottan kell használni, erőteljesen kell nyomni a flakont. A sűrített levegős lefolyótisztítás bár jónak tűnik, vegyszeres környezetben nem hatásos, sőt visszájára is fordulhat a hatás. Önmagában azonban, ha tudjuk, hogy előtte, nem volt vegyszerrel kezelve a lefolyó, akkor jó szolgálatot tehet a dugulás elhárításában. És nagyon hatásos, főleg a pumpa változat.

Valóban nagyon környezetbarát, és a dugulás ellen legjobb a túlnyomás, ami megszűntetheti a bajt. A sűrített levegővel való lefolyótisztítás nagyon XXI. századi megoldás, habár nem teljes körű. Viszont nagyon modern módszer, és környezettudatos. A spray és aerosolos formátum is nagyon jó, habár nem annyira hatásos, mint a pumpa. Előnyei és hátrányai is vannak. Kezelhetőségük tényleg egyszerű, és felhasználóbarát. Átmeneti megoldásnak tökéletes, arra azonban kiváló, hogy átmenetileg szűntessük meg vele a bajt, a dugulás átmeneti megszűntetésére kiváló eszköz. Ha komoly a baj keressünk fel egy szakembert!