A különböző szelepek és dugók megakadályozzák a komolyabb szennyeződések bejutását a csőrendszerbe. Így kiküszöbölhető a gyakori dugulás veszélye.

Előzzük meg a bajt!

A leeresztő szelepek és dugók a mosdóban és kádban lényeges mennyiségű szennyeződést felfoghatnak. Ezért lényeges a hajtól és egyéb eltömődést keltő piszoktól megtisztítani a leeresztő dugókat. A szelepek és dugók kialakításától függően szükséges takarítani őket. Igyekezzünk vásárláskor a könnyen eltávolítható és egyszerűen tisztítható változatot válasszuk. Némelyiket akár gond nélkül, kézzel is eltávolíthatjuk, viszont megeshet, hogy szükségünk lehet valamilyen szerszámra is. Amint sikeresen szétszereltük a leeresztő dugót, kezdhetjük a tisztítást. Először is a sok megragadt hajat távolítsuk el. Vessünk egy pillantást a cső belsejébe is. A látható és kézzel elérhető piszkot is szedjük ki. Óvatosan dolgozzunk, hogy ne essen a csőbe szennyeződés, mivel az komoly duguláshoz vezethet. Ezután a jól bevált szappanos vízzel mossuk át a dugót.

Amennyiben továbbra is piszkosnak tűnik a leeresztő dugó van még egy tuti tipp a tarsolyunkban. Citrom, szódabikarbóna és ecet. A nyerő párosok. Keverjük össze őket egy kis forróvízzel. Majd a keveréket finoman dörzsöljük szét a dugón. Ez a kis praktika gyönyörűen eltávolítja a nem kívánt szennyeződéseket. A lefolyó tisztítása higiéniai szempontból is rendkívül lényeges feladat, emellett megóvhatjuk magunkat egy esetleges duguláselhárítás költségeitől.