A fővezetékben jelentkező kellemetlen dugulások és lerakodások nagyon sok kellemetlenséget okozhatnak, hiszen a szennyvíz nem tud kellően eltávozni a vezetékekből és orrfacsaró bűz áraszt.

Mit tegyünk, ha dugulást észlelünk?

Feltűnt, hogy a zuhanyzó, WC, mosdó, vagy a konyhai mosogató használata közben nem folyik el megfelelően a víz, visszabugyog, vagy kellemetlen szagot áraszt, akkor ott valami nem stimmel. A szennyvízcsatornák a felelősek az otthonunkban keletkező szennyvíz elszállítására, és ha bármilyen fennakadás keletkezik, akkor ez a piszkos, büdös víz felhalmozódik a házban található vezetékekben. Amennyiben az effajta problémákat nem vesszük komolyan, a meglévőnél sokkal nagyobb gondokat is generálhatunk, hiszen a csövekben található víz szépen lassan elkezdi megrongálni a csövek belsejét. A fővezeték olyan, mint egy fa törzse, a mellékvezetékek meg az ágak.

Ha a törzs megbetegszik, nem tudja táplálni az ágakat, ugyanez történik a mi vezetékeinkkel is. Házilag legkönnyebben egy mechanikus leeresztővel tudjuk elhárítani a keletkezett dugulást. A legelső lépés, hogy megkeressük a szennyvízcsatorna szellőztetőjét, amely által elvégezhetjük a dugulás elhárítást. Minden esetben ajánlott védőfelszerelés használata, azon belül is kesztyű és védőszemüveg. Mivel az ilyen helyeken nagyon elszaporodnak a bacilusok és könnyen megbetegedhetünk védőfelszerelés nélkül.