Egy eldugult lefolyó sok problémát okozhat egy háztartáson belül. Ezek leginkább kellemetlen szagokkal járnak, a víz nehezen, vagy egyáltalán nem folyik le, a WC-t nem lehet leöblíteni, és még a szennyvízelvezető aknafedelek is túlcsordulhatnak. Ez szerencsére néhány egyszerű feladattal megoldható.

A dugulás elhárítása egyszerű módszerekkel

A dugulás megszüntetésére a következő felszerelésekre lesz szükség: gumikesztyű, leeresztő rúd. Először távolítsa el a lefolyó fedelét, majd nézze át a kamrákat. Ellenőrizze, hogy van-e benne víz. Ha nincs víz a kamrába, az eltömődés valószínűleg a házban lévő talajcsőben keletkezhetett. Amennyiben vizet talál, lehetséges a probléma ebben a lefolyócsőben van. Nézzen át mindent alaposan, hogy rátalálhasson a probléma területére. Ha megtalálta, tegye a leeresztő rudat a nyílásba, amire illesszen rá két-három dugattyúfejet. A rudat forgassa az óramutató járásával megegyező irányba, addig, amíg könnyen tudja befelé nyomni. Ilyenkor számoljon azzal, hogy ha a rúdra rosszul tette rá a csatlakozókat, ezek leválhatnak, és a lefolyóba eshetnek, ami további gondokat okozhat.  Ha a leeresztő rúddal elérte a dugulást, alkalmazzon gyors mozdulatokat előre és hátra, hogy a tárgy képes legyen az eltömődött anyagon áthatolni.

Amennyiben ezzel nem járt sikerrel, használjon inkább rögzítő csavarokat, amit tartson lenyomva, közben csavargassa addig, amíg a víz utat nem tud nyerni magának. Amikor már a víz képes lefolyni, engedje meg a ház csapjaiból a forró vizet, esetleg öntsön bele mosószert is, hogy az esetleges lerakódott zsír feloldódjon, és ezáltal a csövek tisztítódjanak. Engedje a vizet legalább öt percig, és közben ellenőrizze, hogy megfelelően lefolyik-e. Amennyiben a fentiek alapján nem tudta megoldani a dugulást, hívjon minél előbb egy szakembert, aki elhárítja a problémát.