Hogyan óvjuk meg a lefolyónkat?

A lefolyó zavartalan működésére szükségünk van a mindennapi életben, hiszen az alapvető higiénia fenntartásához, szükségünk van a mosdóra, tusolóra, WC-re és a konyhai mosogatóra is.

Hogyan akadályozzuk meg a zsíros lerakodásokat a lefolyónkban?

A mindennapi főzőcske mellett, sokszor találkozhatunk zsír vagy olaj hulladékkal, melyet, ha meggondolatlanok vagyunk, akkor egyszerűen csak a lefolyóba öntünk. De miért tilos ezt tennünk? A vezetékekben lerakodnak a zsírok, melyekre a további szennyeződések, és ezt követően könnyen dugulás keletkezhet. A zsír semmilyen formában nem való a lefolyóba, még akkor sem, ha forró vízzel vegyítjük, mivel miután kihűl, ugyanúgy lerakodhat és károsan hat a vezetékekre. Annak érdekében, hogy ilyen incidensekkel ne kelljen foglalkoznunk, a legokosabb megoldás, ha a zsír abban az edényben, melyben főztünk hagyjuk kihűlni.

Ezt követően a zsír megszilárdul, és nagyon könnyen kiszedhetjük egy másik edénybe, vagy ha már nem használható, akkor a szemetesbe. Ezt követően a maradék zsírt egy papírtörlővel letörölhetjük és így elegendő csak kiöblítenünk a használt edényeket. A lefolyónkban is kevesebb szennyeződés kerül, és nekünk is kevesebb lesz a dolgunk, a zsíros edények csutakolásával. Amennyiben erre nem figyelünk oda kellően, nagyon komoly dugulások keletkezhetnek, melyek házi praktikával csak nehezen, vagy nem is megoldható.