Sokszor rá sem gondolunk, hogy mekkora baj lehet a lefolyónkkal, hiszen lassan, de végül elszivárog a víz a lefolyónkból, így nem is fordítunk rá különösebb gondot. A boltokban kapható tisztítószerek, nagyon hatásosak lehetnek a dugulás elhárítás területén, ám nem csak jó, de káros következményei is lehetnek egyes tisztítószereknek.

Milyen praktikákat ismerünk?

A bolti tisztítószerek sokszor annyira erős vegyi anyagokat tartalmaznak, hogy károsak lehetnek a minket körül vevő természetre és az élővilágra is egyaránt. Az effajta tisztítószerek sokszor magában a vezetékben is kárt tehetnek. Úgyhogy az eredmény, végül az, hogy nagyobb problémát okoznak, mint a legelején, amellyel szemben álltunk. Ezért érdemesebb inkább házi praktikákkal próbálkozni és csak később fordulni az erősebb vegyi anyagok használatához, hiszen sokszor azokkal i célravezető eredményt érhetünk el. Több filléres megoldást is ismerünk, melyek nagyon hatásosak lehetnek a lefolyónk kitisztításában. Egyik ilyen módszere a Coca-Cola alkalmazása. Ha zsíros lerakódásokkal állunk szemben, mint pl. konyhai lefolyó, akkor nincs már teendőnk, mint, hogy egy flakon üdítőt beleönteni a problémás vezetékbe és várni. A szénsav maróhatása megtisztítja a vezetékeinket a lerakodott szennyeződésektől.

Nagyon hatásos lehet még a szódabikarbóna és ecet párosa, amely szintén a maró hatásával tudja eltávolítani a lerakódott szennyeződéseket a vezetékeinkből. Nincs más dolgunk, mint fogni egy nagyobb adag szódabikarbónát és kb. 2dl ecetet és beleönteni a problémás területre, és várni. Az ecet és a szódabikarbóna reakcióba lépnek és ennek következménye, hogy megnő a térfogatuk és eltávolítják a lerakódott szennyeződéseket. Amint ez megtörtént, akkor hagyjuk így állni kb. 20 percet. Amennyiben nem csak a szennyeződéséket, de a bacilusoktól is szeretnénk megszabadulni, akkor alkalmazzunk citromot.