A toalett eltömődés igen sok kellemetlenséggel jár. Ha megtörténik a baj, akkor viszont a lehető legrövidebb idő alatt orvosolni kell a problémát. Az esetek többségében egy megfelelő WC pumpa kiváló eszköz az ilyen jellegű dugulás elhárítására.

A WC pumpa kiválasztása és használata

Még ha hihetetlen is, de többféle duguláselhárító pumpa létezik. Igyekezzünk a számunkra legmegfelelőbbet választani. Vásárlásnál sz első szempont, hogy illeszkedni tudjon a lefolyó nyílására, máskülönben nem tudnánk a kellő vákuumot létrehozni. Kapható külön a toalettek kidugítására gyártott pumpák. Az ilyen eszközök feje megfelelően illeszkedik a WC csésze alján levő nyílásra. A pumpa használata nem igényel különösebb szaktudást. Először is győződjünk meg arról, hogy van elegendő víz a vécében. Legalább annyi víz álljon benne, ami eltudja lepni a pumpa peremét. Illesszük a pumpa fejét a csésze alsó nyílására. Igyekezzünk megfelelő vákuumot kialakítani. Képezzünk a pumpa és a lefolyó közt teljes tömítést.

Erősen fogjuk meg a pumpa nyelét és nyomjuk le, majd húzzuk vissza. Ezeket a mozdulatokat ismételjük meg még 5 vagy 6 alkalommal. Ezzel azt érjük el, hogy a dugulást okozó képletet megmozgatjuk, aminek hatására kidugulhat a lefolyó. A pumpával való munkát addig folytassuk, míg sikeresnek nem bizonyul a dugulás elhárítása. Húzzuk le a vécét, ha rendesen lefolyik a víz, akkor a művelet hatásos volt. Viszont amennyiben a dugulás továbbra is fennáll, akkor próbálkozhatunk a csőgörénnyel is. Végső esetben pedig tárcsázzuk a legközelebbi duguláselhárító cég telefonszámát.