Az ember, amikor egyedül van otthon, és hirtelen egy olyan kellemetlenség történik, mint például a wc eldugulása, akkor sokszor nem tudja, hogy mitévő legyen, főleg akkor, hogyha még egy pumpa sem áll a rendelkezésére, hogy orvosolhassa a problémát.

Tanácsok és lépések

Ilyenkor az a legfontosabb, hogy ne essünk pánikba! Természetesen, hogyha olyan helyzet alakul ki, amely pánikra ad okot (például hogyha annyira eldugul a wc, hogy a víz elkezd kiönteni belőle), akkor a legjobb, hogyha higgadtan (!) megkeressük, hogy hol is kell elzárni a vizet, hogy az ne folyhasson többet. Amikor ezt megtettük, akkor a legjobb, ha megvárunk egy szerelőt, aki majd segít nekünk orvosolni a problémát. Viszont abban az esetben, hogyha nem kell ilyen súlyos helyzettel számolnunk, és van esély arra, hogy házilag is meg tudjuk oldani a dugulási problémákat, akkor érdemes megpróbálni, még abban az esetben is, hogyha nem áll rendelkezésünkre pumpa.

Ilyen helyzetben tanácsos, hogyha helyette valamilyen, szintén vakum képzésre alkalmaz eszköz segítségével próbáljuk megoldani a dolgokat. Hogyha ez nem jön össze, akkor egy hosszabb, képlékeny rúd (például széthajlított vállfa) segítségével is „megpiszkálhatjuk” a wc lefolyójának belsejét, mert könnyedén meglehet, hogy csak valami elzárta a lefolyót, és egy kis mozgatással fel is szabadul. Hogyha elvégezzük ezeket a munkálatokat, és még egy kis tisztítószert, vagy szódabikarbónát is öntünk a lefolyóba, akkor nagy eséllyel jó eredményekre számíthatunk.