Önnel is előfordult, hogy egy makacs dugulás során pumpát ragadott és hosszú perceken keresztül próbálta elhárítani a problémát, azonban nem történt semmi? Esetleg épp nem volt otthon semmilyen lefolyótisztító, így tanácstalanul ült a probléma felett?

Életünk során általában többször is megtapasztaljuk, milyen az, amikor a víz kering a wc-ben vagy mosdókagylóban és bármilyen módszert próbálunk sehogy sem akar lemenni. Mit lehet tenni ebben az esetben? Ma már számos agyon reklámozott lefolyótisztító van a piacon, azonban az a rossz hír, hogy ezek általában csak a megelőzésben segítenek, amikor már megtörtént a baj, nem sokat érnek. Éppen ezért nem kell kétségbeesni, ha dugulásnál nincs kéznél semmilyen drága vegyszer. Érdemes inkább visszanyúlni nagyanyáink módszereihez, hisz az ő idejükben még kevesebb alternatíva állt rendelkezésre, mégis orvosolni tudták a problémát.

Amikor a probléma nem akar megszűnni

Abban az esetben, ha mindennel próbálkoztunk és a víz még mindig ott kering a mosdókagylóban, fogjunk két tasak sütőport, valamint egy bögre ecetet és keverjük el egy bögre forró vízzel. Ez az elegy nagyszerűen megszűnteti a dugulást, ráadásul a lefolyót is nagyszerűen tisztítja. Még ennél is egyszerűbb módszer a lefolyó tisztítására a kóla használata, hisz a benne lévő foszfor sav kiválóan végzi a dolgát. A házi módszerek közé sorolható még a spirálos módszer is, mikor a barkácsboltból „házi dugulás elhárító spirált” szerzünk be. Ha szakszerűek akarunk lenni, akkor csőgörénynek nevezzük. Ha ilyet szeretne venni, ne a kisebb átmérőjűek közt nézzen szét, hanem a nagyobbakat, lehetőleg minimum 8 mm átmérőjűt. Az egyik legelterjedtebb módszernek a pumpa számít, amit sajnos sokan nem megfelelően használnak. A pumpa hirtelen fel-le húzásával kell vákuumot kelteni, nem pedig a görcsös lefelé tuszkolásával.