Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy csatornaszag tölti be az egész lakást, holott tisztaságot tartunk. Ez egy rendkívül bosszantó jelenség, hiszen hiába takarítjuk ki újra és újra a fürdőszobát, hiába mossuk le a WC kagylót, a bűz nem akar megszűnni. Nem tehetünk mást, minthogy megkeressük a bűz valódi forrását.

Nagyon sok esetben a bűzelzáró vagy a légbeszívó szelep hiánya okozza a problémát. Az is előfordulhat, hogy a ritkán használt szifonokból egyszerűen elpárolog a víz, így nem marad bűzelzáró közeg, amely ellátná a feladatát. Ezt a problémát a legegyszerűbb orvosolni, hiszen nincs más dolgunk, mint egy kis vizet önteni a szifonba. Némi szellőztetés után meg is szűnt a gond.

A légybeszívó szelep hiánya vagy elkoszolódása is okozhat problémákat. Ez az apró szerkezet végzi a csővezetékben keletkező vákuum megszüntetését, illetve a nyomás kiegyenlítését. Ha nem használunk légbeszívó szelepet, fennáll annak a veszélye, hogy a nagyobb intenzitású vízömlés – például a WC tartály tartalmának leeresztése során – a szifonokból a vákuum hatására távozik a bűzelzárást biztosító víz. Ha nem rendelkezünk ilyen apró, de okos szerkezettel, nagyobb figyelmet kell fordítanunk a szifonok víztartalmára, különös tekintettel a padlóösszefolyókra.