Nem számít, hol történik a dugulás az biztos, hogy nagy kellemetlenséget okozhat számunkra. Szerencsére a legtöbb esetben nem kell rögtön szerelőhöz fordulnunk, mivel ismerünk pár jól bevált praktikát, amellyel azonnali hatást érhetünk el a problémás területen, akár saját kezűleg is.

Mikor kell szakemberhez fordulnunk?

Csatornatisztítás

Amennyiben dugulás lép fel az otthonunkban, akkor elő körben próbáljuk meg mi magunk elhárítani a problémát. Az egyszerű kézi pumpa minden háztartás alapvető felszerelése kellene, hogy legyen, hiszen legtöbb esetben megoldást nyújthat a kisebb dugulások esetén. A pumpa használata egyszerű és könnyű, semmilyen szaktudást nem igényel. A dugulás elhárításának a megkezdése előtt a mosdókagylót vagy a problémás területet engedjük tele vízzel, majd kezdjük el pumpálni. A vákuum segítségével kimozdíthatjuk a helyéről a dugulást okozó szennyeződést. Amennyiben a kézi pumpa nem nyújtott megfelelő segítséget, akkor jöhet a komolyabb eszköznek számító csőgörény. A csőgörény használta nagyon egyszerű. A csőgörényt le kell engednünk a lefolyóba, majd mikor már észleljük a dugulás helyét az óramutató járásával megegyezően kezdjük el tekerni még a dugulás végéhez nem érünk.

A hatékonyabb eredmény elérése érdekében visszafelé is tekerjük a sodronyt, így jobban átlazíthatjuk a dugulást okozó szennyeződéseket. A csőgörény eltávolítása után bő vízzel mossuk át a vezetékeket, hogy a fellazított szennyeződéseket eltávolítsuk. Amennyiben kipróbáltuk ezeket a praktikákat, és nem hozták el a várt eredményt, akkor már bizony tényleg csak a szakember nyújthat megoldást. A legjobb, ha több praktikát is kipróbálunk az előtt, hogy szerelőhöz fordulnánk, hiszen ez a megoldás sokszor igen költséges lehet. Ám ha a házi praktikákkal nem jutottunk eredményre, akkor nincs más választásunk.