Fürdés és kádak az emberiség történetében

Nem csak a szakmai cikkeknek vagyunk a hívei, hanem szeretjük az olyan cikkeket is, amik egy kis érdekességgel szolgálnak. Ilyen például a kádak története, ami szorosan összekapcsolódik a fürdés történetével is.

Manapság a fürdés afféle rutin feladatnak számít, a korábbi korokra, amikor még szó sem volt napi, sőt havi fürdésről sem, borzongva tekintünk vissza. Az ókorban a fürdés leginkább a valláshoz, szertartásokhoz kapcsolódott. Az első kádról készült írásos emlékek Krétáról származnak. Ugyanakkor a fürdőzés igazi úttörőinek a rómaiak számítottak, akik mindennap hódoltak ennek a tevékenységnek és nyilvános fürdőket építettek. Gyakorta merültek el nyakig a vízben márvány medencékben és dézsákban. A középkorban fürdés gyakorlatilag ismeretlen volt, az emberek két hete, jobb esetben hetente fürödtek, de gyakran csak illatos vizeket, a parfümök elődjeit használták tisztálkodás gyanánt. A napjainkban is ismert fürdés a 19-20 században alakultak ki, amikor a csatornahálózat erőteljes fejlődésnek indult. A kád sokáig csak szalonokban, háló terekben volt elhelyezve, csak jóval később került különálló helyiségbe.

Ekkoriban hatalmas vaskádakat készítettek és a szappangyártás is hamar fejlődésnek indult. Az I. világháborút követően az Egyesült Államokban kezdett elterjedni a különálló fürdőszoba teljes felszereltséggel. A huszadik században már gyakorlatilag minden ház rendelkezett külön fürdőszobával. A fürdőkád a mai napig igazán népszerű, sokan még ma is ezt választják a zuhanyzókkal szemben. Elsősorban az egyedi igények szabják meg, hogy melyiket érdemes választani, azonban az tény, hogy ma már kevésbé kell a különféle kórokozóktól tartanunk, hála a mindennapos tisztálkodásnak köszönhetően!