A szellőztetésnek nagyon fontos szerepe van, hiszen, ha erről nem gondoskodunk megfelelően, akkor a lakásunk könnyedén élhetetlené válhat a felgyülemlett gázok miatt.

Mi a teendőnk?

Csatornarendszer szellőztető

Főként a társasházak esetén kell erre nagyobb hangsúlyt fektetnünk, hiszen itt gyakrabban találkozhatunk azzal, hogy a fürdőszobákban, mellékhelyiségekben vagy akár a lépcsőházban is rettenetes szagok uralkodnak el. A tulajdonosok ilyen esetekben joggal gondolhatnak arra, hogy valami nincs rendben, hiszen ez közel sem nevezhető természetesnek. Normál esetekben a csatorna és a lakás légterét szifonok lévő vízdugók választják el. Ha ez a vízréteg nincs a megfelelő helyen, akkor könnyedén elpárologhat, kiszivároghat és ennek következményében nagyon büdös tud lenni a lakás egyes részein. Ezek a problémák főként régi építésű lakások esetén fordulhatnak elő, hiszen régebben nem építettek be a szennyvízvezetékekhez csatlakozó szellőztetővezetékeket. Ennek hiányában pedig a zárt rendszerben a több emeletről lezúduló szennyvíz, mikor kitölti a cső teljes keresztmetszetét, akkor a maga mögött hagyott légüres tér vákuumot képez és amely kiszippantja a bűzelzáró vizet, melynek következtében az egész lakást ellepi a kellemetlen szag.

Az új lakásokban már igen keveset találkozhatunk hasonló problémákkal, hiszen itt már az építéskor gondoskodnak ennek a megoldásáról. Ám a meglévő lakásoknál, melyeknél ez hiányzik, azoknál utólag is pótolható és orvosolható a helyzet, amely által elkerülhetővé válik a kellemetlen bűz áramlása. Ezt a szellőztetőrendszert be lehet építeni a külső falakra, vagy éppen a tetőszerkezetre. Fontos tudni való, hogy a kivezető közelében csatornaszagra számíthatunk, így itt figyelembe kell venni a szomszédokat, az esetleges teraszokat, stb. Ám a szellőztetők alkalmazása garancia lehet arra, hogy a lakásból eltávolítsuk a bűzt, amely eddig megkeserítette az életünket.