Fagyökerek a csatornában?

A fagyökerek bejutása valószínűleg a vízgyűjtő- szennyvízcsatorna-rendszerekben lévő akadályok legnagyobb oka világszerte, és sajnos a gyökér miatt sérült vízelvezető rendszer gyakran több, mint egy túlfolyó akna, hiszen számos süllyedéshez kapcsolódó probléma tulajdonítható egy gyökér által sérült és szivárgó vízelvezető rendszernek.

Hogyan juthatnak be a fagyökerek a csatornába?

A fa gyökerei a csőkötések, törések, valamint repedések révén jutnak el a lefolyórendszerhez. A vízelvezető rendszerek nagy része agyagcsövekből épül fel, homokkal és cementtel, és ezek az illesztések kevés ellenállást mutatnak a fagyökerek felé, amelyek ha egyszer bejutnak a rendszerbe, akkor gyökértömegekké alakulnak át, amelyek ezután dugulást okoznak a csövekben. A korszerűbb, gumi tömítésű csatlakozókkal felszerelt rendszerek is hajlamosak a gyökér beengedésére, ha azokat nem veszi körül beton, bár mivel a modern rendszereknek feltételezhetően rugalmasoknak kell lenniük, általában nem használnak ezekhez betont.

Ha a gyökerek az illesztésen keresztül jutottak a rendszerbe, és ezeknél az illesztéseknél nem történt jelentős elmozdulás, akkor a rendszert gyökérnél el lehet vágni. Ha az illesztések nagyobb mértékű elmozdulást vagy súlyos repedést szenvedtek el, akkor csak az ásatás lehet az egyetlen válasz. A legtöbb otthoni rendszernél, tekintettel a viszonylag rövid távolságokon átmenő kanyarokra és csomópontokra, gyakran a két javítási módszer keveréke szükséges. Ha van olyan rendszere, amely súlyos gyökér behatolással és nagyobb illesztésekkel rendelkezik, de nem tudja kiásni, akkor az úgynevezett csőszakításos módszer alkalmazható, feltételezve, hogy nincsenek oldalsó csatlakozások vagy éles irányváltások. Ha nem szeretne saját maga szenvedni a gyökerek eltávolításával, érdemes egy szakembert hívni, aki megoldja a behatoló fagyökerek által okozta problémákat.