Sokszor sajnos, az akaratunk ellenére is bele eshetnek tárgyak a lefolyónkba, melyek csúnya dugulást okozhatnak. Ilyenkor legjobb a leggyorsabban cselekedni. Mutatunk pár praktikát, melyek hatásosak lehetnek.

Mire kell oda figyelnünk?

Néha talán nem is gondolkodunk azon, hogy vajon ha ezt a dolgot a lefolyóba dobom, akkor azzal mekkora gondot okozhatok. Ugyanis ezek a dolgok nem rögtön okoznak fennakadást a vezetékeinkben, hosszas idő múlásával bukkan elő probléma. Az mellett, hogy a saját magunk részére és a vezetékeink részére is gondot okoztunk, még a környezetünkben is komoly kárt okozhatunk, ha olyan vegyületek, vagy tárgyak kerülnek a vezetékekbe, melyek nem tudnak kellően feloldódni. A meggondolatlanságunk miatt sokszor nagyba kerülhetünk és még a mindennapi teendőinkben is akadályozva leszünk. Az egyik legádázabb ellensége a konyha vezetékeknek és lefolyóknak a zsír, illetve az olaj. Továbbá ide sorolhatjuk a húsféléket, a tejtermékeket, és még sok más zsíros ételmaradékot.

Konyhai lefolyó

Ezek azok az ételmaradékok, amelyek nem tudnak feloldódni teljesen a vezetékben és nem is távoznak el belőle teljesen, hanem az idő múlásával jó vastagon lerakódhatnak. Ennek elkerülése érdekében legjobb, ha az effajta maradékokat eltávolítjuk mosogatás előtt, és a szemetesbe dobjuk. A lerakódások folyamatosan szűkebbé teszik a vezetékeket és végül teljesen elzárják azt. A házból pedig nem tud eltávozni a szennyvíz, annak pedig számos kellemetlen következménye lehet, mint az orrfacsaró bűz és bacilusok elszaporodása. Érdemes nagyobb figyelmet fordítanunk a lefolyónk tisztántartása, ugyanis a vezetékekben elszaporodott bacilusok ártalmasok lehetnek az egészségünkre is. Amire még érdemes oda figyelnünk, hogy ne kerüljön a mosogatóba az nem más, mint a távozó kávézacc, amelyet nagyon sokan nem is tudnak, hogy mekkora gondokat okozhat a vezetékekben.