A csőgörény ma már sokak által ismert, azonban történetét a legtöbben nem ismerik. Pedig a csatornahálózat kiépítésével szükség volt feltalálására, hisz a dugulást meg kellett oldani valami módon.

Anno a rómaiak építették meg az első szennyvízelvezetőt, majd jött a sötét középkor, ami sok tekintetben egyfajta visszalépés volt, higiénia szempontjából is. Nem csoda, hogy a népességet sorra tizedelték meg a járványok, mint például a pestis. A szennyelvezetés problémája, mindössze a 17. században jelent meg újra és az angolok által kiépített csatornahálózat magával hozta a csőgörény feltalálását is. Nem tudni, hogy valóban így történt-e, de egy leleményes természettudós állt elő az ötlettel. A patkány köztudottan egy rágcsáló, mely keresztülrágja magát dolgokon. Ennek megfelelően a patkányt be kell rakni a lefolyóba, tüzet gyújtani mögötte, mivel ettől nagyon fél és a patkány az egyetlen lehetséges útvonalon, vagyis a duguláson átrágja magát. Bár kissé furcsán hangzik, mindenesetre működött. Az elnevezése azonban nem csőpatkány, hanem csőgörény lett, de az előbb említett megnevezés is megállja a helyét.

Tehát vegyünk egy görényt?

Nem szükséges, ugyanis van ennél jóval hatékonyabb megoldás is, méghozzá a mai modern csőgörények. Fel kell hívnunk a figyelmét, hogy egy-két ezer forintért biztosan nagyszerű üzlet lehet hozzájuk jutni, azonban túl nagy hatékonyságot ne várjon, ha ilyen olcsón jut hozzá. Sajnos egy normális csőgörény több ezer forintba kerül. Vásárolható otthoni használatra, azonban, ha komolyabb a baj, mint azt korábban sejtette, akkor csak a szakember jóval komolyabb hatékonyságú és árú munkaeszköze segíthet. Ezek általában már motor által hajtott szerkezetek és úgy lettek kialakítva, hogy az igazán komoly dugulást is megszűntessék. Saját használatra nem javasolt, mivel igencsak borsos áruk van.