Az ecet és a szódabikarbóna hatékony felhasználása a háztartásban már nagyon jól ismert. Most megtanulhatjuk, hogyan segíthetnek duguláselhárítás ügyben.

Duguláselhárítás okosan

A duguláselhárító cégek emberei gyakran jelentős összegeket elkérnek egy-egy lefolyócső kitakarítása után. Gyakran ennek elkerülése érdekében mi magunk próbálkozunk különböző módszerekkel az eltömődés helyreállítására. A szódabikarbóna és az ecet kiváló munkát végezhet a makacs dugulások elhárításánál. Ennek a két anyagnak a használatára több módszer is ismert. Először próbálkozzunk az egyik leghatékonyabb változattal. Öntsünk pár liter forróvizet a lefolyóba. Ezzel eltávolítjuk a szennyeződések egy részét és közelebb kerülhetünk a makacs lerakódáshoz. Ezután szórjunk egy-két kiskanál szódabikarbónát a csőbe. Hagyjuk néhány percig állni. Ezután vegyük elő az ecetet és öntsük a szódabikarbónára.

Sistergő hangot fogunk hallani, ez azt jelenti, hogy elkezdett feloldódni a szennyeződés. Fedjük le a lefolyónyílást. Így a csőben zajló kémiai reakciók és folyamatok hatékonyabban játszódhatnak le. 10-15 perc után pedig újból forróvízzel mossuk át a csövet. Ekkor már látni fogjuk, hogy hatásos volt-e a művelet. Ezzel módszerrel nem csak az eltömődés problémáját oldhatjuk meg. Rendkívül hatékony a lefolyók frissességének megőrzésénél is. Amennyiben rendszeressé tesszük az ecet és a szódabikarbóna keverékének használatát, elkerülhetjük a gyakori dugulásokat.