Duguláselhárító spirál

A duguláselhárító spirál talán nem mindenki számára ismerős, azonban, ha úgy fogalmazunk, hogy csőgörény, akkor talán egyértelműbb, hogy miről van szó. A csőgörénynek vagy duguláselhárító spirálnak alapvetően két nagy csoportja van.

A duguláselhárító spirálnak több elnevezése is van, például csatorna spirál, csőkígyó, csőtisztító spirál, de a leggyakoribb elnevezés a csőgörény. A duguláselhárító spirálnak két típusa elterjedt. A kézi spirálókat gyakorlatilag bármilyen barkácsáruházban be lehet szerezni mindössze pár ezer forintért. Ezek kézi mechanikával működnek, azonban vannak olyan típusok is, melyek gépesített mechanikával is rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy ezek a típusok amolyan hibrid szerkezetek, amelyek által könnyebb megszüntetni a dugulást. A kereskedelemben forgalmazott csőgörények általában tíz méteresek és három-tíz milliméter átmérőjűek. Érdemes alaposan végig gondolni, hogy milyen duguláselhárító spirált választ, ugyanis a túl vékony spirálnak nem sok hasznát fogja venni, míg a túl vastag csőgörény nagy eséllyel kárt tesz a vezetékekben, ezért meg kell találni az arany középutat. Fontos, hogy tisztában legyen lefolyója átmérőjének nagyságával.

Ahogy már fentebb is említettük, a duguláselhárító spirálóknak két nagy csoportja van, egyik a már említett kézi spirál, melyet a háztartásokban használnak, a másik pedig a gépi spirál. Ezek nagy teherbírású célszerszámok, melyeket szakemberek használnak. Talán mondanunk sem kell, hogy ezek a gépi duguláselhárító spirálok már jóval borsosabb áron kaphatók, így érthető, hogy az átlagemberek nem ezt választják. Ráadásul ezek használatához a duguláselhárítás területén jártas szakemberre van szüksége. A gépi csőgörényekhez speciális fejek tartoznak, melyek közül a szakember kiválasztja a megfelelőt és általa megszünteti a makacs dugulást.