Dugulás a konyhai lefolyóban – Főzzünk körültekintően!

Furcsán hangozhat, hisz ez nem egy gasztronómiával foglalkozó weboldal, azonban tény, hogy a konyhai lefolyó elsősorban az ételmaradékok miatt dugul el. Sokan az étkezés után megmaradt ételre gondolnak, pedig a főzés közben kerül a lefolyóba a legtöbb lefolyóba nem való ételmaradék.

A konyhai panírozás mindennek mondható, csak épp tiszta munkának nem. Általában a panírozás közben vagy a végén a háziasszony gyakorta odalép a mosogatóhoz és a lefolyóba morzsolja a kezére ragadt anyagokat. Zöldséghámozás közben szintén nem ritka, hogy kisebb-nagyobb zöldség darabok a lefolyóban landolnak. A legjellemzőbb és egyben az egyik legkomolyabb veszélyforrás a különféle tészták, például a nokedli készítésre használt edények. Érdemes tisztában lenni vele, hogy ezek az anyagok egytől-egyig hozzájárulnak a dugulás kialakulásához. Abban az esetben, ha a tészta meg is szárad, akkor kemény akadályt képez a lefolyóban. Ha valamit tudunk a nyers tésztáról, akkor az az, hogy könnyen tapad. Így van ez a lefolyócsővel is.

A lefolyóba kerülő liszt és gríz semmiségnek tűnhet, azonban, ha víz éri, egyből megdagadnak és természetes akadályt képeznek. Egy szóval érdemes ügyelni rá, hogy a lefolyót, ne használjuk szemetesnek, mert meglesz a böjtje. Nagy segítség lehet a konyhamalac beszerzése, ami egy lefolyóba építhető aprító, így szinte nullára lehet redukálni a lefolyóba kerülő ételmaradékok mennyiségét. Valamint a lefolyóba helyezhető szűrő is hasznos lehet, de ebben az esetben is érdemes ügyelni rá, hogy a kisebb anyagok se kerüljenek a lefolyóba. Egy kis figyelmesség rengeteg problémától tudja megóvni az embert, így érdemes körültekintőnek lenni főzés közben is és inkább a kukába dobni a felesleges ételmaradékokat!