Csatornaszag a lakásban – Mi lehet az oka?

Elég nehéz látatlanban megmondani, hogy mégis mi lehet az oka annak, hogy a lakásban átható csatornaszag terjeng. Még egy szakembernek is komoly fejtörést okozna. Az alábbiakban egy kicsit utánajárunk, hogy mi lehet az oka annak, hogy a lakásban alig lehet megmaradni a csatornaszag miatt.

Több oka is lehet annak, ha a lakásban csatornaszag van. A leggyakoribb oka, amire egyből gondolni lehet a dugulás. Ez elég valószínű, azonban nem feltétlenül csak ez állhat a háttérben. A csatornaszag oka lehet, ha a légbeszívó eltömődött. Ekkor meg kell nézni, hogy hol történt a dugulás és ki kell tisztítani. Ha nincs, akkor viszont érdemes lehet egyet beszereltetni. Továbbá az is problémát jelenthet, ha a kád vagy zuhanyzó lefolyóját ritkán használják vagy szinte sosem. Ebben az esetben onnan is jöhet a csatornaszag, mivel nagy valószínűséggel a szifon kiszáradt. Ha ez a probléma, akkor azon könnyű segíteni, mivel csak önteni kell egy kis vizet a szifonokba és már meg is oldódott a probléma. Viszont az is előfordulhat, hogy olyan mértékben el van koszolódva a szifon vagy a leeresztő, hogy intenzív csatorna szag terjed.

Ekkor ki kell tisztítani és a csatornaszag remélhetőleg megszűnik. Ilyenkor sokat segíthet a dugulások megszüntetéséhez is tökéletes ecet és szódabikarbóna. A folyamat itt is egyszerű, a szódabikarbónát a leeresztőbe kell önteni és ecetet kell rá önteni. Ezt hagyni kell körülbelül öt-tíz percig, majd bőven kell forró vizet önteni rá. Ha a dugulás jelenti a problémát, akkor az meglehetősen feltűnő. Ha dugulást tapasztal, akkor érdemes pumpát vagy csőgörényt ragadni, továbbá az előbb említett módszer is kiváló lehet nem csak a dugulás megszüntetésére, de abban az esetben is, ha dugulásra utaló jeleket tapasztal. Így még csírájában tudja elfojtani a problémát, vagyis nem kell a dugulás miatt aggódni otthonában, valamint csatorna szag miatt sem.