A megfelelő funkció és a biztonság megtartása érdekében ajánlott rendszeresen karbantartani és ellenőrizni a csatornarendszert is. A lefolyók és csatornavezetékek rendszeresen ellenőrzése, tisztítása egy szakember által nemcsak a működésén javíthat, hanem meghosszabbíthatja a csatornarendszer életét, valamint segít a biztonságos használatban is.

Ilyenkor a legfontosabb egy képzett szakemberre bízni a munkát, hiszen ha saját maga szeretné karbantartani, az valószínűleg nem fog jól elsülni.

A szakemberek szerint kétévente érdemes karbantartani, ellenőrizetni, de ha biztosra akar menni akár évente is felkereshet egy duguláselhárító szakembert a karbantartás feladatával. A figyelmeztető jelek arra, hogy a lefolyók vagy csatornarendszere karbantartást igényel, ha nehezen folyik le a víz a lakás lefolyóiban, de hogy elkerülje a kapkodást forduljon évente szakemberhez, aki könnyű szerrel fel tudja mérni az esetleges problémákat. A rendszeres karbantartásnak tartalmaznia kell a kamerás helyzetfelmérést is, így garantáltan nem fog eldugulni otthona csatornarendszere. Rendkívül fontos tehát rendszeresen karbantartani lefolyói állapotát az ön, családja és értékei érdekében egyaránt.