Csatorna és a gyökérzet – Nem jó párosítás!

A csatorna nem csak belső dugulások és szerkezeti problémák miatt dugulhat el, hanem külső tényező is közre játszhat a dugulás kialakulásában. A csatornára a leginkább veszélyt jelentő külső tényezők a bokrok és fák gyökerei, ezért idővel gyökértelenítésre lehet szükség.

A csatornahálózat nem csak a házon belül található meg, hanem azonkívül is, a szabadban. A csatornahálózat külső, szabadban lévő részéről idővel könnyen elfeledkezik az ember és nem ritka, hogy különféle növényeket ültet oda, ahova nem lenne tanácsos. Ugyanakkor a nem csak a növények gyökerei, hanem a föld természetes mozgása is károsíthatja a csöveket. Az idő múlása, a föld súlya, a gyökerek terjeszkedése mind hatással vannak a csövekre. A gyökérzet miatt kialakuló dugulás sokkal nagyobb probléma, mintha a házban történne dugulás. A kinti dugulás esetében mindenképp földmunkákra lesz szükség, hogy a probléma helyét megtalálja a szakember. Ez általában nem csak néhány ásónyomot jelent, hanem több négyzetméternyi föld mozgatást. A csatornák gyökértelenítésére, akár néhány éven belül sor kerülhet. A gyökérzet akár néhány év alatt annyira elburjánzhat, hogy minél előbb közbe kell avatkozni.

Ha még nem történt meg a baj, de úgy véli, hogy csatorna vezetékei veszélyeztetettek, akkor érdemes szakember segítségét kérni. Ha a csatorna fölött fák állnak, az semmiképp sem bíztató. Az öreg fák különösen nagy problémát jelentenek, ugyanis ezek gyökérzete jóval mélyebbre is lenyúlik, mint a csatornarendszer. Viszont a fiatal fák miatt sem lehet nyugodt, ugyanis ezek akár észrevétlenül is betörhetnek a vezetékekbe, ahol még ha nem is vastagodik meg, idővel biztosan komoly károkat okoz, különösen, ha gyökérhálózat alakul ki. Ilyen esetekben nem csak a dugulástól kell tartani, hanem a csőtöréstől is, amire szintén nagy esély van. Ha megnövekedett otthonában a vízfogyasztás, vagy a toalettből kellemetlen szag árad, akkor mielőbb érdemes szakemberhez fordulni!