Csatorna dugulás és annak gyakori okai

A csatorna, valamint a lefolyó eldugulásának számtalan oka lehet. Alapvetően a tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb ember nem túl tudatos a lefolyót, csatornát illetően. Nem túlzás kijelenteni, hogy csak akkor törődik vele, ha dugulást észlel.

Alapvetően sokszor az emberi nem törődömség miatt alakul ki dugulás, viszont sokszor egyéb okok is állhatnak a csatorna dugulás hátterében. Ilyen például, ha a lefolyócső túl vastag metszetű keresztmetszettel rendelkezik. Ugyanakkor a túl vékony metszetű keresztmetszet is vezethet problémákhoz. A rosszul kialakított lejtés, valamint a túl egyenes szakaszok egyaránt problémát jelentenek. Manapság az is egyre inkább gondot jelent, hogy a háztartások a mosogatógépeket és a mosógépeket is egyaránt a konyhai szakaszokra kötik rá, ami szintén elősegíti a probléma kialakulását. A konyhai mosogató kapcsán komoly problémát jelent a túl sok mosogatószer használat, amivel sokan élnek. A dugulások melegágyának egyértelműen a WC számít. Ennek egyik fő oka a figyelmetlenség, valamint a szándékos beledobálás. A WC-be olykor egészen elképesztő dolgokat képesek beledobálni az emberek, így a dugulás idővel borítékolható.

Ha viszont eltekintünk az emberi nemtörődömségtől, a régi WC-k esetében, melyeket legalább húsz éve beszereltek, gyakori, hogy a belsejük elvízkövesedett. Ilyen esetekben az sem ritka, hogy a garatrész átmérője nagy mértékben beszűkült. Az olyan WC-k melyek kis vízhozammal és gyenge átöblítő képességgel rendelkeznek. Ezek előnye a hátránya is egyben. Tény, hogy víztakarékosabbak, ugyanakkor a legtöbb esetben nem képesek levinni a WC tartalmát, így rendszeres dugulásokra kell számítani. Összességében az emberek nem igazán törődnek csatornájuk, lefolyóik állapotával egészen addig míg meg nem történik a baj. De, ettől függetlenül is vannak helyzetek, amik borítékolhatóan duguláshoz fognak vezetni.